side image

Opting-in als alternatief voor de zzp'er?

16 februari 2024

Onder voorwaarden mogen een opdrachtgever en een opdrachtnemer een arbeidsrelatie aanmerken als een (fictieve) dienstbetrekking. Deze regeling wordt ook wel ‘opting-in’ genoemd. 

Bij opting-in wordt de arbeidsrelatie vrijwillig onder de loonbelasting en volksverzekeringen gebracht. De opdrachtgever houdt loonbelasting, premies volksverzekeringen en premies zorgverzekeringswet in. Werknemersverzekeringen zijn niet verschuldigd. Wanneer de opdrachtgever en de opdrachtnemer kiezen voor opting-in, hoeft de opdrachtnemer (nu werknemer) zich alleen te melden bij de Belastingdienst met een door beide partijen getekende verklaring.

 

Voordelen van opting-in zijn onder meer:

• De werknemer geniet geen ontslagbescherming. Ook valt hij niet onder de werknemersverzekeringen;
• De werknemer mag wel deelnemen aan pensioenregelingen en de werkgever kan aan hem een vrije vergoeding betalen voor zakelijke kosten.

Een nadeel van opting-in is de administratieve verplichtingen en de daarmee gepaard gaande kosten welke het aannemen van een nieuwe (pseudo)werknemer met zich meebrengt.

Door de verandering en de aanscherping van wet- en regelgeving door de overheid met betrekking tot het inhuren van zzp’ers, is de optie van opting-in wellicht iets voor u. Onze specialisten van de afdeling loonadministratie adviseren en begeleiden u graag!

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u een ander onderwerp bespreken? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons bereiken op +31 (0) 165 54 84 70 of mail ons!

Jouw onderneming in professionele handen.